Ja, ik wil gratis cadeautjes van Amber & Cathelijne voor extra geluk

Detox je darmen op een natuurlijke manier

Hoe kun je afvalstoffen in je darmen opruimen?

En daarmee ook maag en -darmklachten verhelpen? Maak kennis met het Migrating Motor Complex, een onderdeel van Intermittent Fasting.

Darmproblemen, en daarmee ook de problemen in ons lichaam en met het immuunsysteem, zijn een groeiend probleem. Meer dan één op de vijf mensen heeft regelmatig last van prikkelbaredarm klachten. We kijken dan vaak naar wát op ons bord ligt om daaruit vervolgens af te leiden welk voedingsmiddel heeft geleid tot de buikpijn, opgeblazenheid of vermoeidheid. En natuurlijk is dat is heel verstandig, maar wat we vaak vergeten is dat de manier waaróp we eten voor een gezonde darmfunctie minstens net zo belangrijk is.

In de tijd van onze opa’s en oma’s stonden dagelijks (op een goede dag) twee maaltijden op tafel. Tussendoortjes zoals wij die kennen, daar had zo’n 70 jaar geleden nog echt niemand ooit van gehoord. En terecht, want wat ontbreekt er aan 2 voedzame maaltijden per dag die genoeg energie bevatten om de dag mee door te komen?

Toch zijn de meesten van ons gaan geloven dat we tussendoortjes, een bedenksel van de voedingsindustrie, écht nodig hebben om energiek de dag door te komen. Zes of zeven maaltijdmomenten per dag, ook al zijn die nog zo klein ( een koekje hier en een dropje daar), zijn tegenwoordig geen uitzondering meer. De eetgewoonten van vroeger en nu liggen mijlenver uit elkaar. En het zijn deze nieuwe eetgewoonten die ervoor zorgen dat ons schoonmaakteam doorgaans in een noodgedwongen staking zit.

Dropje erin? Migrating Motor Complex uit.

De arbeidsvoorwaarde van het Migrating Motor Complex is dat het alleen zijn werk doet wanneer niemand hem in de weg loopt. Het complex wordt actief in gevaste toestand vanaf zo’n 2 uur na de maaltijd actief, en is daarna ook weer zo’n 2 uur lang bezig is met zijn schoonmaakronde. Zodra er nieuwe voedingsstoffen óf vocht binnen komt wordt het systeem direct wordt geblokkeerd en is de shift ten einde. Dat betekent dat een tijdsraam van minimaal 4 uur tussen 2 verschillende maaltijden (ook tussen 2 kopjes koffie met melk!) nodig is om dit systeem zijn werk te laten doen.

Het Migrating Motor Complex vindt plaats in 4 verschillende fases, waarvan de derde fase gepaard gaat met hevige contracties vanuit de maag naar de dunne darm. Uiteindelijk gaat fase 3 over in fase 4 en stoppen de contracties. Heb je er wel eens over nagedacht dat die knorrende maag misschien geen signaal is van honger, maar het Migrating Motor Complex die bezig is met de één na laatste fase van zijn schoonmaakronde? Geef je lichaam eens een poosje de tijd om op te ruimen, en je merkt dat de knorrende maag vanzelf verdwijnt: fase 4 is ingetreden.

Het mag wel duidelijk zijn dat een dagindeling met maar liefst 6 maaltijden per dag behoorlijk weinig ruimte over laat voor een goede schoonmaakronde.

Maaltijdfrequentie verlagen voor een schonere darm én een gezonder lichaam

Wil jij de kans op maag-darmklachten verkleinen, of heb je prikkelbaredarmsyndroom en wil je je darmgezondheid verbeteren? Dan is het raadzaam om eens je eetgewoonten onder de loep te nemen en niet alleen te kijken naar wát je eet, maar ook naar hóe je eet.

Voor een optimale schoonmaakfunctie van het Migrating Motor Complex zouden we de keren dat we iets eten of drinken moeten beperken en minimaal 4 uur uit elkaar moeten schuiven. Praktisch gezien betekent dit een lagere maaltijdfrequentie waarbij de energie inname wordt geclusterd binnen 3 maaltijden. En dit is niet alleen belangrijk voor het Migrating Motor Complex, maar voor vrijwel ieder systeem in je lichaam.

Ben jij nieuwsgierig geworden wat een lagere maaltijdfrequentie nog meer voor je kan betekenen? Ook in het Bloedsuiker Balans Programma en in het Intermittent Fasting E-book wordt het belang van een lagere maaltijdfrequentie vanuit diverse perspectieven benadrukt.

Bron: http://www.nature.com/articles/nrgastro.2012.57

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *